「我離港前到過一間精神科醫院。當時有位病人禮貌地問,一個以作為世上最悠久民主政體而自傲的國家,如何能夠將此地交給一個政治制度非常不同的國家,且既沒諮詢當地公民,又沒給予他們民主的前景,好讓他們捍衞自己的將來。一個隨行同事說,奇怪,香港提出最理智問題的人,竟在精神科醫院。」彭定康 金融時報

“During a visit to a mental hospital before I left Hong Kong, a patient politely asked me how a country that prided itself on being the oldest democracy in the world had come to be handing over his city to another country with a very different system of government, without either consulting the citizens or giving them the prospect of democracy to safeguard their future. Strange, said one of my aides, that the man with the sanest question in Hong Kong is in a mental hospital.”Chris Patten Financial Times

Non Chinese literate friends, please simply switch to English Version provided by LOUSY Google Translation

Please participate in the unregistered demography survey of visitors at the right hand side bar. You are: ?

敬請參與在右下方的不記名訪客分佈調查問卷,你是: ?

Monday, March 23, 2015

Lee Kuan Yew (1923-9-16 to 2015-3-23)

Lee Kuan Yew (1923-9-16 to 2015-3-23)




亞洲很多的小國領袖,都模仿 李光耀 Lee Kuan Yew 方式統治國家地區,但幾多人具備他的睿智和視野審時度勢,把 “李光耀ism” 發揮得宜呢?


在英國人給予 馬來西亞 獨立,馬來半島尖尖的星加坡小島,領導人 李光耀 選擇加入馬來西亞聯邦,可惜 星加坡 的 李光耀 和 馬來西亞 的 東姑鴨都拉曼 兩人治國理念相左。


結果 1965年 8月 東姑 宣報 outed Singapore,而 李光耀 含淚發表演說,退出 馬來西亞聯邦,成立地小寡民的小國:星加坡共和國。





嗜悲 到星加坡公幹多次,有一次欣逢 overlapping 八月的 星加坡國慶,變成少了一天 internal audit working day,多了一天休息並在酒店露台,親眼觀看了 星加坡國慶 的遊行,和 晚上電視轉播在 Stadium 的匯演。當然在 國慶日 官方的電視台,不斷重播 1965年 8月 9日建國前後的紀錄片。


李光耀 的著作 嗜悲 一向都有收藏,最近的一本是:
天下文化 出版的譯本 2014年 10月 30日 第一版第八次印行

李光耀觀天下



這本書竟然成為絕響 以後都是別人寫的代筆


.
.

2015年農曆新年後不久,已經傳來 李光耀 因肺炎入院治療,但情況絕不樂觀,過去週末民眾去到醫院前獻花祝愿早日康復,奈何 91歲了可能今次是真的時不與我時日無多時間到了。


李光耀 曾多次傳出逝世消息,最終在今早被星加坡總統府發言人宣布于 @ 3:18am 與世長辭,R.I.P. 耀伯 !!!




伸延閱覽:
Leekuanyewism 谷歌搜尋
‎Leekuanyewism‬ 面書 facebook.com




我的舊文:
獨裁者的 Efficiency
點解唔叫 SEX?
Day after Tomorrow 明日之後
新加坡:鑽熟食中心之旅 IIIIIIIVVVIVIIVIII





2 comments:

Anonymous said...

SBB: The news reports here in Canada are mostly positive abt the Singapore strongman who had built the city-state into one of the Asian tigers.

Haricot

the inner space ( from my tablet ) said...

HBB, indeed Lee Kuan Yew was an uncommon man!